diumenge, 1 de desembre del 2019

Un altre cop al Pensa!

Amb els alumnes de l'optativa de Filosofia de 4t d'ESO vam tornar a participar en l'activitat proposada per l'Olimpíada de Filosofia de Catalunya en el marc del Festival de Filosofia organitzat per la Facultat de Filosofia de la UB, Barcelona Pensa, "Entrevista a una filòsofa". Aquest any la filòsofa era Ester Jordana, professora a l'Escola Massana de Barcelona i a la UOC, especialitzada en Filosofia Política. L'Ester va proposar a tots els estudiants dels centres participants un curtmetratge que havia de provocar reflexió i preguntes, preguntes que dos alumnes de cada centre participant, li farien a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia. 
Als nostres alumnes els va proposar aquest curtmetratge de Nacho Vigalondo: 


Després de tres sessions dedicades a l'anàlisi del contingut, a la síntesi d'idees i a la proposta de preguntes elaborades en grup, aquestes van ser les dues que van triar els alumnes: 
  • Busquem ideals per viure? 
  • Per què intentem aconseguir el que sabem que no és possible? 

La majoria d'ells no volien sortir a l'escenari de l'Aula Magna, però la Fátima i el Dani sí que van voler, tot i que no sense nervis. 


Aquí els teniu juntament amb els alumnes de l'altre centre que havia treballat el mateix curtmetratge:



La valoració de l'activitat va ser positiva: els encanta sortir fora del centre! No és d'estranyar la sintonia amb la professora, que està convençuda de que l'aula ha de tenir parets poroses i fins i tot transparents, ja que l'educació a l'institut només és part d'un procés que dura tota la vida i que no pot mantenir-se al marge del que passa fora i que ofereix moltes opcions per a promoure aprenentatges intensos i engrescadors. Per la mateixa raó se'ls va fer llarga (dues hores!) per la passivitat que la majoria, com a públic, es veia obligada a mantenir. La participació va ser total: aquí els teniu en la seva primera activitat filosòfica fora de l'institut. I és que cal fer habitual l'ensenyament i l'aprenentatge de la filosofia més enllà de les declaracions d'intencions. Més que intencions ens calen decisions coherents i efectives. Mentrestant, la filosofia continua habitant les aules i els passadissos que li permeten habitar. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva participació al nostre blog!