divendres, 1 de desembre del 2017

És possible ser feliç?

Primerament, a l'hora de voler saber si és possible ser feliç, caldria tenir molt clar a què ens referim quan parlem de felicitat i la raó per la qual ens preguntem si és possible ser feliç. Sobre això, cal dir que tothom pot tenir moltes idees diferents sobre la felicitat, és a dir, que el que tu pensis que és la felicitat pot ser totalment el contrari per una altra persona. Per aquesta raó, per aclarir què volem dir, molts filòsofs han escrit sobre aquest tema.  
-" L'home que fa que tot el que porti a la felicitat depengui d'ell mateix, ja no dels altres, ha adoptat el millor pla per a viure feliç". Plató (427 a.C. - 347 a. C.) Plató volia referir-se a que la felicitat s'aconsegueix quan el que fem, ho fem per nosaltres mateixos. 
- "Si estàs deprimit, estàs vivint en el passat. Si estàs ansiós, estàs vivint en el futur. Si estàs en pau, aquestes vivint el present ". Lao Tzu (601 a. C - 531 a. C.) Lao Tzu volia dir que per ser feliç, i a més trobar la pau, hauries de viure en el present. 
La idea de Aristòtil sobre la felicitat sostenia que era una unitat pressuposta dels fins humans, el bé suprem, la finalitat última, però que és difícil definir-la i descriure-la. També va rebutjar que la riquesa pugui donar la felicitat, ja que és un mitjà per aconseguir plaers o bé per aconseguir honors. I, per últim, el que Epicur opinava sobre la felicitat era que per a ser feliç caldria viure en plaer i evitant el dolor, perquè per a moltes persones el plaer és concebut com una excitació sels sentits. 
Però què es pensa de la felicitat a l'actualitat? Si preguntéssim a un nen petit, ens podria dir que són fets mes banals com ara trencar paper, rebre regals, encendre i apagar llums, etc. Però que fa feliç a una persona mes adulta i amb més consciència de la vida? Vaig preguntar a algunes persones de la mateixa edat que jo fins a altres persones de 20 fins a 50 anys aproximadament i el que van respondre van ser: estar en família, tenir bona salut, moments de riure i sentir-se bé. 
El que penso sobre la felicitat és que, com alguns filòsofs van declarar, una persona és feliç quan el que fa, ho fa per si mateix i no per l'opinió dels altres. També crec que es pot ser feliç amb companyia, però solament si aquestes persones t'aporten quelcom positiu. Però també es pot estar feliç per un mateix.
Llavors, per saber què és la felicitat, crec que el més convenient és saber clarament què no és la felicitat. Es podria dir que una persona que no té la possibilitat de la felicitat, seria una persona amb depressió, una malaltia o trastorn mental que el que provoca és una tristesa molt intensa, decaïment anímic, baixa autoestima, pèrdua d'interès per tot i disminució de les funcions psíquiques. Per tant, es podria definir a una persona feliç com algú que no estigui trist, que no tingui decaïment anímic, que no tingui una baixa autoestima, que no perdi l'interès per tot i no tingui una disminució de les funcions psíquiques.
Per altre banda, podem trobar idees de felicitat als anuncis, televisió, diaris, etc. Un exemple podria ser un anunci que promocionava una aspiradora molt silenciosa. En l'anunci ens ensenyaven un pare i una filla que estaven esperant a la mare i decideixen netejar la casa per l'arribada d'aquesta. La nena pensa que el seu bastó té màgia i pot netejar-ho tot, però el que realment està passant és que el seu pare va darrere d'ella sense que ella ho sàpiga netejant amb l'aspiradora. Al final mostren a la nena molt feliç,   perquè pensa que ho ha netejat tot sola. 

Autora: Laura Moreno 4rt D 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva participació al nostre blog!