diumenge, 4 de juliol del 2021

El comiat, per parts

Toca acomiadar-se del blog i, com acostuma a ser habitual, el centre són els estudiants i les activitats que porten a terme. Clar que essent un comiat sembla obligat fer alguna mena de balanç. No el faré, però, perquè ja l'he fet amb ells. He reflexionat, com sempre, he compartit amb ells les meves reflexions, he rebut les seves valoracions i no m'he esperat a marxar del centre, ni tan sols a finals de curs, sinó que ho he convertit en part del que es fa a les matèries que imparteixo. Només així confirmo la meva impressió sobre com van i obro un canal de participació per als estudiants, tot i que rebi algun que altre exabrupte, cosa de la qual no m'he lliurat aquest curs amb alguns de 1r de batxillerat. Per cert, no surten a les fotos que penjaré. Per tant, estaran tots els que són...de bon grat. De la resta no cal acomiadar-se. S'han acomiadat pel seu compte. 

En aquest comiat, però, cal tenir en compte que el silenci és la forma més eloqüent de dir certes coses. 

Els de Cultura i valors de 4t A han estat atents, treballadors, oberts i sensibles. La seva disponibilitat i confiança ha fet que aquesta única hora a la setmana fos realment única, però en un sentit ben diferent. No vaig fer fotos, però sí que tinc un dels vídeos que van fer per escenificar modestament el conte Les ulleres. 


Gràcies a Fatima, Aitana, Yassir, Lorena, Jennifer, Rafa, Aramis, Laura, Sixuan, Laia, Pol, Omeyma, Haby, Iria i Larisa. D'aquesta hora que tothom menysprea hem aconseguit plegats collir bons fruits educatius. 

La filosofia de 4t acostuma a comptar amb estudiants encuriosits per una assignatura que és molt més que una assignatura, cosa en la qual ara no m'estendré, però que és una obvietat per a tots els que fan un cicle complet de formació filosòfica, ja sigui a l'ESO, sempre que la Cultura i valors es faci com cal, o es faci batxillerat. Aquest curs ha estat molt intens, malgrat els confinaments que han hagut de suportar, i la feina ha estat bona, l'actitud immillorable.


Gràcies a Ainhoa, que no va voler sortir a la foto, com tampoc Omeyma i Wilson. Gràcies a Laia, Olga, Joaquín, Nuria, Laura, Ariadna, Maikel, Sixuan, Aragorn, Avril, Ángel, Zainab, Sara, Nayade, Mohamed, Sandra, Noa, Jose, Mario, Iván, Larisa, Haizea, Izaskun, Luna i Aitana. Han treballat molt i bé. Ens hem rigut, hem reflexionat, han escrit, han llegit, han treballat en grup, han dibuixat, han fet exposicions orals, han fet defenses orals de tesis filosòfiques, hem discrepat, ens hem enfadat, ens hem desenfadat, hem dialogat, hem vist vídeos, han fet vídeos, hem escoltat cançons... Hem fet de tot el que es podia fer a l'aula i una mica a casa, ja que no sóc de les que creu que la clau de l'aprenentatge, i de l'aprovat, a les etapes obligatòries siguin els deures. Gràcies a tots, em porto un molt bon record d'ells. 

A la filosofia de 1r de batxillerat he provat a pujar el nivell, treballar temes de complexitat conceptual i fer-ho en un format de classe invertida a partir de materials elaborats per mi mateixa. Crec que ha donat molts bons resultats d'aprenentatge. Els 95% ha fet habitualment les activitats que no eren aplicació de res que s'hagués explicat abans. Els aclariments venien amb les correccions posteriors. Es tractava de que fossin actius en la recerca de respostes, així com autònoms, també de despenalitzar l'error. A final de curs la majoria ha demostrat un assoliment de competències fonamentals com la comprensió de textos filosòfics, la capacitat d'argumentació i l'elaboració de dissertacions a partir de les idees treballades i del propi pensament, estructurat amb les eines de què la filosofia els ha intentat dotar. 


Gràcies a Sergi, Nerea, Adrián, Sergi, David, Sofía, Alex, Sara, Sergi, Ivette, Alex, Roger, Victor, Aiman, Carlos, Nadine, Wendy, Félix, Irene, Javier, Sasha i Ángel. 



Gràcies a Mohamed, Lua, Adrián, Sergio, Laia, Berta, Basma. Pol, Yeneva, Pau, Daniel, Jennifer, Paula, Anna, Ainhoa, Maria, Arnau, Nuria, Natalia, Ijlal, Hiba, silvia, Albert, Laura, Iván, Andrea, Iker i Laia. 

I arribem a 2n de batxillerat, on hem compartit quatre cursos, tres o dos amb els estudiants. Em vaig prometre a mi mateixa que no rebaixaria el nivell malgrat les circumstàncies. Quatre estudiants han fet la filosofia a la fase específica de les PAU i els resultats han estat molt bons: a un pèl de l'aprovat (4,5), o excel·lent (9, 9,5 i 10). Els seus bons treballs s'han exposat en aquest blog. Són prou expressius de la dedicació i la qualitat de la feina. Em sento especialment satisfeta del nivell de coneixements assolit, com d'haver-los conegut, perquè són molt bones persones. Tot el que sento i penso a partir de l'experiència de tenir-los com alumnes es troba a un lloc on ens trobem ells i jo i ningú més. Ha estat un seguit de detalls i deferències rebudes i tornades durant tot el batxillerat, més aquest curs que cap altre. De l'enfocament donat a les classes, en la meva línia, que ara no detallaré. 


Gràcies a Namra, Ismael, Rubén, Júlia, Maria, Clàudia, Joel, Adrián, Alex, Daira, Antonio, Sergio, Marc, Aniol, Alejandro, Pol, Ari, Carlos.


Gràcies a Paula, Irene, Alejandro, Abril, Zaira, Judith, Tatiana, Meiyu, Marcos, Nora, Iván, Ahlam, Ashly, Judit, Adrián, Adrián, Fabiana i Marcos. 

M'acomiado del blog en aquest punt. Per als seguidors, si és que n'hi ha, ens veiem a l'EASD Llotja de Sant Andreu, on impartiré filosofia al batxillerat artístic. Tot un canvi, molt necessari per diverses raons. 
De qui no m'acomiado és dels que han estat els meus alumnes durant aquest període. Fins aviat, nois i noies! Feu les coses millor que no les estem fent els adults! Confio en vosaltres! Una abraçada molt forta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva participació al nostre blog!