dissabte, 27 de gener del 2018

VIdees: vídeos filosòfics

Com a part de la feina de reflexió i expressió d'idees que és constant i pròpia de l'aula de filosofia, els alumnes de 2n de batxillerat han hagut d'elaborar uns vídeos al voltant del tema de la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya, Revolució i utopia. 

Les Bases a les quals s'han hagut d'ajustar han estat les de la Mostra de VIdees, en la qual participem amb tres dels vídeos presentats. 

Els treballs presentats són de nivell divers, tot i que la mitjana és realment bona, com podreu comprovar. N'hi ha que aprofundeixen més que d'altres, de millor factura tècnica o més originals. No ha estat fàcil la selecció, com podreu comprovar quan els veieu tots. Us els presentem seguidament. És un plaer per aquesta professora fer-ho. Tant de bo us agradin: ens ho podeu dir a Comentaris? 

En el vídeo de María L. Ania i Paula S. la revolució es planteja des de l'òptica individual i personal, de l'interior cap a l'exterior, a la recerca de la utopia d'un mateix. 


María A., Judith, Júlia i Laia parteixen de la realitat per a definir la utopia, però la seva reflexió és clara: la utopia no es realitza mai. 


Elías, Susana, Kaoutar i Jane ens plantegen una revolució en els nostres hàbits i vinculada als nostres esclavatges tecnològics. Ens l'expliquen ells mateixos i, atenció, algú reconeix a un extra que NO és un alumne? 


Mounia, Halima, María C. i Sara A. ens ho diuen molt clar: si vols una utopia, fes la revolució. La seva, com elles l'entenen, és una revolució individual. El que plantegen és un canvi personal, perquè res no canviarà al nostre món, si no canvia l'ésser humà. Molt és el que ens diuen que hem de llençar i fins i tot cremar per poder construir un món millor, una utopia. 




Per Àngel D. i Marc M. això de la revolució és Història, no queda clar si fora d'això li atorguen un altre significat ni el lligam amb utopia. 




Àngel B. es basa en Thomas Moro, el pare de l'illa de ficció Utopia, per traslladar la seva visió en format de vídeo. 




David, María F. i Nelly s'han inspirat en imatges de pel·lícules per a oferir-nos una reflexió força original. 


Centrats en la repercussió de la revolució tecnològica en l'ésser humà, Alejandro J. i Iván ens proposen una re-evolució on la utopia ens arriba de la mà de la tecnologia. I ho fan sense por. 


Una bona factura tècnica, però una tesi no gaire clara és la del vídeo elaborat per Jose, Thais i Míriam. 


El vídeo musical de Nadia, Alba, Lorena i Paula M. ha superat les expectatives de les Bases, però per l'originalitat i la forma com han proposat una reflexió al voltant del tema es va merèixer un excel·lent. 


I els seleccionats per a representar a l'INS Lluís Companys a la III Mostra de VIdees han estat els seguents: 

1) El de Núria Simon que, malgrat alguns problemes tècnics, mostra una reflexió complexa i desenvolupada amb planificació, detallada. I original! Un treball d'excel·lent. 



2) El que han elaborat Oscar, Adaia, Alejandro M. i Sonia L és un vídeo de tesis des del primer moment. Està molt ben fet i la reflexió es desenvolupa fent servir els mitjans més que adequadament. Un altre treball d'excel·lent. 


3) I, per últim, un altre vídeo de tesis en el qual no es defuig la que per Hannah Arendt era una de les característiques de totes les revolucions: la violència. Xiomara, Sonia C. i Edgar es pregunten -i ens pregunten- si és possible una revolució sense violència. Si voleu conèixer la seva respota, mireu el vídeo i decidiu per vosaltres mateixos si tenen o no tenen fonament en la seva tesi. Un altre treball d'excel·lent. 




Ens falta un vídeo que no va rebre un 10, sinó un 9. Alguns dels seus autors es van empipar i l'han retirat de youtube. Què li farem! Però no va faltar ningú per presentar el seu treball. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva participació al nostre blog!