dissabte, 23 de febrer del 2019

Seguim amb les millors dissertacions

Aquesta entrada és la continuació d'una altra que vam publicar no fa gaire i en la qual volíem donar difusió a la feina de reflexió dels alumnes de 2n de batxillerat al voltant d'algunes qüestions de filosofia política a partir de Locke, concretament del dret a la rebel·lió. La podeu trobar en aquest enllaç

Adriana Ramírez Quiroz respon a la pregunta És possible una democràcia com cal sense participació ciutadana? 

La democràcia és el sistema polític que defensa la sobirania del poble i el dret del poble a triar i controlar als seus governants. Llavors clarament no és possible una democràcia sense la participació ciutadana, ja que la ciutadania és la base d’aquest sistema. 

Per començar, el més clar exemple és que la democràcia es basa en la votació per escollir als governants. Si no hi ha participació ciutadana, no tindria cap sentit fer cap votació. És veritat que sempre hi hauria persones que votarien, però continuaria sense tenir sentit perquè si la majoria no vota, els governants no representarien la verdadera tendència de la majoria de la població. Un altre motiu pel qual la democràcia necessita la participació ciutadana és que la democràcia pretén governar per fer el millor per la ciutadania. Si aquesta no participa no es pot saber què necessita, què s’ha de fer per millorar la societat. Clar que els governants poden veure què és més necessari per millorar, però es necessiten diferents punts de vista per fer més eficaç la millora. L’últim motiu pel qual la participació ciutadana és necessària és que si no està present perdríem la importància del que pensem, ja que no es tindria en compte i passaria a ser una dictadura si es fes el que volguessin els governants, i això no es pot permetre: hem de lluitar pels nostres drets i idees. Tot i que, si això passés seria per la no participació de la ciutadania, cosa que voldria dir que no li importaria gens el que pugui passar, però hi hauria molta discussions i tristessa de la ciutadania cap al govern, i això empitjoraria la societat. 

En conclusió, no és possible la democràcia sense la participació ciutadana, ja que és la base de la democràcia i si no hi ha participació, no hi pot haver millora de la societat i podríem acabar en una dictadura. Per tot això, no podria existir la democràcia sense participació.

Hind El Ouazzani respon a la pregunta: Rebel·lió o votació responsable: què penses que cal defensar? 

La rebel·lió és l'oposició a una autoritat o un govern que governa en contra dels drets dels ciutadans. Però realment fa falta si votem correctament?

Per començar, el propi poble, o sigui el demos, tria els representants que aniran al Parlament, on triaran les lleis i aquestes lleis seran les que ens governaran. Les lleis sortiran de persones que el propi poble ha escollit. Si el propi poble ha fet una votació responsable, una rebel·lió seria una contradicció amb el que ells volien. Encara que després el propi govern incompleixi les lleis i aquestes vagin en contra dels nostres drets. L'única solució seria fer fora el govern i posar un altre. 

Però tot i així, la solució a que no hi hagi una rebel·lió seria la votació responsable: tenir clar què volem.

D'una altra banda: què volem aconseguir amb una rebel·lió? Realment obtindrem el que es vol? O serà inútil i tot continuarà igual? Si la majoria té una idea diferent als que volen fer la rebel·lió, quines conseqüències tindrà tot això? Fer una votació responsable vol dir saber què vols, que passarà i sobretot, pensar molt bé en la repercussió que tindrà. La rebel·lió només tindrà sentit si una gran part del propi poble està contra les lleis. Però com ja s'ha explicat, no faria falta si saps realment què és el que fas i vols.

En l'actualitat, la majoria del país està en contra de les persones que ens governen perquè no els agrada com ho fan o perquè van en contra dels drets de les persones. Per exemple, amb el tema dels sous. La majoria de les persones no cobren el que mereixen o treballen més del necessari. Persones que justifiquen que aquesta situació els perjudica, que si s'uneixen podrien canviar-la, construir entre tots una societat millor. Però defensem que estaria bé fer una rebel·lió o que hauríem de ser més conscients de a qui voten?

Si aquestes persones s'informen bé sobre cada partit polític i les idees d'aquests, estaran fent una votació responsable i la rebel·lió no tindria justificació. Si els ciutadans no s'han educat respecte aquest tema i fan una votació incorrecta, potser estaran a favor de la rebel·lió, però seria culpa de les persones que han votat  per no haver-se informat bé.


Per acabar, cal dir que el vot és un dels actes de major responsabilitat política dels ciutadans, perquè trien els polítics que van a legislar. Si cada ciutadà és responsable i s'ha informat, farà una votació responsable i la rebelió no serà necessària, no creieu?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva participació al nostre blog!